top of page

Zelfs de coronapandemie heeft weinig impact op de groei van de game-industrie. Waar veel andere industrieën volledig stil komen te liggen, draait de game-industrie enthousiast door. In 2020 steeg de wereldwijde omzet in de game-industrie zelfs 9,3% vergeleken met het jaar ervoor, naar een totale omzet van 159,3 miljard dollar. Dit meldde onderzoeksbureau Newzoo, die zich specialiseren in de game-industrie. 

Sterker nog, mensen zijn tijdens de pandemie nog grotere gamers geworden. Terwijl de wereld thuis op de bank zat en iets wilde doen, pakten velen het gamen op. Gamen is natuurlijk een goede manier om een aantal uurtjes te vullen. Voor bedrijven is dit het ideale moment om te zien of hier voordeel uit te halen is. Uit een survey onder Nederlandse Game Developers, afgenomen door Dutch Game Garden, bleek dit ook zo te zijn. De crisis toonde aan dat veel mensen gebruik maakten van digitale gameverkoop, een proces (anders verwoorden, weet ff niet hoe) dat eindelijk tot zijn recht kon komen. “De entertainment bedrijven die voornamelijk games direct aan de klant verkopen via digitale kanalen, zagen een toename in omzet en hadden veel profijt van de lockdown”,

is een van de conclusies uit de survey.  

Dutch Game Garden is een game incubator dat huisvesting biedt 40+ gamebedrijven. Zij helpen hierbij kleinere start-ups met hun weg vinden binnen de industrie door hen de juiste kennis en fysieke locatie te bieden.

Naast dat gamers zelf nu thuis zaten op de bank, moesten de werknemers van gamestudio’s er ook aan geloven. Het was even afwachten, maar uiteindelijk bleek dat het thuiswerken weinig impact heeft. Omdat de industrie al voornamelijk digitaal is, werd de omschakeling naar thuiswerken snel gemaakt. De kwaliteit van het werk heeft er weinig onder geleden: in de survey van Dutch Game Garden gaf 75% van de bedrijven aan dat de kwaliteit van werken gelijk is gebleven. 

De toegankelijkheid, nieuwe opleidingen en überhaupt interesse in de games-industrie brengt niet alleen extra verdiensten met zich mee, ook groeit het aantal bedrijven in de industrie. Waar in 2018 de Nederlandse game-industrie nog bestond uit 575 bedrijven en 3800 banen, zijn dit eind 2020 615 bedrijven en zo’n 4000 banen. Je zou het ondertussen een volwassen industrie mogen noemen want de puberteit is net achter de rug. 

En net als we allemaal volwassener worden met de jaren, en groeien als persoon, geldt dit ook voor de Nederlandse gamemarkt. De verwachting is dat de industrie alleen maar zal blijven groeien. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit. Onderzoeksbureau Newzoo schat in dat de omzet van de wereldwijde game-industrie zal groeien naar 218,7 miljard dollar in 2024, een stijging van zo’n 43 miljard. Peter van Dranen zegt te verwachten dat vooral de professionalisering in Nederland zal verbeteren door de toename van bedrijven, personeel en omzet. 

Als bij de digitale netwerklunch van Dutch Game Garden, een bijeenkomst van bedrijven bij Dutch Game Garden en anderen uit de industrie, de vraag wordt gesteld hoe zij de toekomst voor ogen hebben, gaan er alleen maar duimpjes de lucht in. “Er is nu nog een hoop mis, maar er zijn genoeg creatieve mensen in de Nederlandse industrie die positief denken en doen,” vertelt Oskar Moleman, een van de aanwezige game developers. Joost van Dongen, medeoprichter van Ronimo games en ‘veteraan’ uit de industrie, sluit zich daar volledig bij aan. “De jaren 90 waren het Wilde Westen, de industrie is al veel professioneler geworden.”

Het klinkt alsof ons kindje eindelijk groot wordt. De industrie heeft nu echte verantwoordlijkheden af te leggen zoals ieder volwassen persoon die heeft. Nu hopen dat die rooskleurige toekomst ook werkelijkheid wordt. Huisje boompje beestje, uiteindelijk zijn eigen kinderen grootbrengen en een mooi pensioen tegemoet gaan. Eind goed, al goed. Tegenslagen zullen er zijn, maar dit keer zal het niet zonder ervaring worden aangepakt. 

bottom of page